Over de kemping
Moakt er werrek van, jom!
Juli 2020, ergens in De Kempen. Negen jongeren stappen een weide op. Zij gaan hier de komende twee maanden een camping bouwen én uitbaten. Het gaat om jongeren die moeilijk aan werk geraken of dat werk moeilijk kunnen behouden. De oorzaken en persoonlijke verhalen zijn divers: schooluitval, gedragsstoornis, medische beperking, verslavingsprobleem, migratie-achtergrond, armoede of bijzondere jeugdzorg. Deze jongeren trotseerden 2 zomermaanden lang hittegolven, stortbuien én Covid-19. Ze bouwden campingplaatsen, poetsten dagelijks douches en toiletten, organiseerden bingo- en pétanquewedstrijden, moesten honderden kampeerders tevreden stellen. En ze moesten vooral leren om met elkaar samen te werken en individuele verantwoordelijkheid op te nemen.
Trajectbegeleider van dienst is tatoeëerder en muzikale duizendpoot Tijs Vanneste, ook bekend via zijn muzikale alterego Van Echelpoel. Tijs gaf 10 jaar les aan een school voor buitengewoon onderwijs, en werkte als muziektherapeut met delinquenten. Hij was dan ook de ideale gids om deze 9 jongeren tijdens de opnames van De Kemping te coachen, om hen de broodnodige bagage en werkervaring aan te reiken en zich weerbaar op de arbeidsmarkt aan te bieden…
Missie
Dit project heeft als doel om kwetsbare, werkzoekende jongeren een werkervaringstraject aan te bieden, en vormt zo een opstap of doorstart naar een duurzame job. De jongeren die De Kemping zullen uitbaten, raken om uiteenlopende redenen moeilijk aan werk of kunnen dat moeilijk behouden. Tijdens het project krijgen onze jonge Kemping-medewerkers een echte job, mét een contract. Die job biedt hen de ruimte, de kans en de tijd om hun persoonlijke talenten verder te ontwikkelen. Elke jongere zal één of meerdere taken van de voorbereiding en uitbating op zich nemen en zo nieuwe skills en ervaringen opdoen.
Tijdens en na het project kunnen jongeren zelf een uithangbord worden, knelpunten op de arbeidsmarkt blootleggen én hiermee dus een fundamentele verandering teweeg brengen. Bij zichzelf, maar ook bij hun lotgenoten.
Het verhaal stopt overigens niet na het sluiten van De Kemping. Om langdurig werkzoekende jongeren ook na dit project aan het werk te krijgen werd vzw De Kemping opgericht op initiatief van productiehuis De chinezen. De vzw kan in de toekomst verder inzetten op projecten rond jongerenwerkloosheid.